17.09.2019, Otrdiena
lv
Aktualitātes Pārgaujas novadā
  • Lauksaimnieciskai izmantošanai nomājamās zemes Pārgaujas novadā
    Aicinām pieteikties uz zemes vienībām vai tās daļas nomas tiesībām lauksaimnieciskai izmantošanai ...
  • Uzņēmējiem pieejama preču zīme – “Radīts Pārgaujas novadā”
    Jau 2017. gada nogalē tika izstrādāts dizains preču zīmei “Radīts Pārgaujas novadā”, kura nu tiek piedāvāta Pārgaujas novada uzņēmējiem ...
Pārgaujas novada karte
Apmeklējumi šodien:
219, pašlaik vēro: 17.

Kādas ir Jūsu domas par gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu?
Uzskatu, ka gaidāmā reforma nav tendēta uz reģionu attīstību un nav vajadzīga
Reforma ir vajadzīga
Nav viedokļa
» Sākumlapa



Kā Dievs liks, tā viss sakārtosies...



       Andris Zeps ir bioloģiskā uzņēmuma - Z/S “Zemdegas” – saimnieks. Mājās, Daibē, gatavo rokām mīcītu un lauku krāsnī ceptu bioloģisko rudzu rupjmaizi, saldskābmaizi, baltmaizi... pa reizei arī konditorejas izstrādājumus. Maizīti cept - tas paņem daudz laika... jo Andris to pārsvarā dara vienatnē. Aptuveni astoņiem rupjmaizes kukulīšiem paiet visa diena, un tikai nākošajā dienā tie ir izcepti.

            Saimnieks prot apieties arī ar bitēm. Vairāk kā ducis bišu stropu vīd pagalmā pie plašā dīķa, pīlādžu un citu ogu kokiem. Bitēm šeit ir laba dzīve – vasarā apkārt puķes, pļavas, ziedoši koki un ūdens.

            Andris Zeps pirms diviem gadiem piedalījās Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas atbalstītajā mazo un vidējo uzņēmumu kopstendā... kā arī Latgales, Vidzemes, Kurzemes un Zemgales novadu mazo ražotāju kopstendos “Riga Food 2013” izstādē – uzņēmējs iekļauts tās brošūrā starp 164 citiem Latvijas mājražotājiem.

            Savu unikālās garšas, izskata un smaržas produktu panākumus Andris Zeps raksturo pazemīgi... vairāk kā likumsakarīgu iznākumu, bērnības vēlēšanos un paļāvību uz Dievu.

 

Stefānija Jančevska (S.J.): Vai pareizi saprotu, no vecmāmiņas esat iemācījāties cept maizīti?

Andris Zeps (A.Z.): Tur jau tā lieta, ka neko nesamācījos... Sākumā no maizes vispār neko nesapratu. Man bija tikai 12 gadi, kad pēdējo reizi redzēju vecmammu cepam maizīti. Atceros tikai to, ka bērnībā  vecmamma ļoti garšīgi cepa... man ļoti garšoja viņas rupjmaize. Tikai, cik atcerējos no tā laika – saber miltus, samīca, noplaucē un viss gatavs!


                          

 

S.J.: Kā pats nokļuvāt līdz šai amata prasmei?

A.Z.: Tā viss sakārtojās, ka es varētu maizi cept mājās... Tas bija vislētākais variants kā kaut ko uzsākt – vajadzēja tikai krāsnis un abriņas. Bet lai sāktu kaut ko citu, vajag daudz vairāk naudiņas. Un tā Dievs visu sakārtoja... Pats uzmūrēju mājās maizes krāsnis un kaut kā iemācījos. Tās gan šogad jāpārmūrē, jo sākušas plaisāt – ilgi jau kalpojušas.

 

S.J.: Esat pārcēlies no Latgales uz Daibi – kas cits ir piesaistījis šai vietai?

A.Z.: Mana mamma dzīvoja Stalbē. Visu jaunību jeb bērnību esmu pavadījis Stalbē. Bet pēc armijas aizgāju dzīvot uz Alūksni. Pēc tam Dievs man iedeva šo māju... Man tāds sapnis bija - visu laiku gribējies, lai būtu pašam sava viensēta laukos. Nu redz, iedeva!... (smejas). Par sertifikātiem to ieguvu - tie bija pārmaiņu laiki deviņdesmitajos gados. Mana kundze bija feldšere, un te Daibē kādreiz arī strādāja feldšeri... tad viņiem deva māju par brīvu, elektrību, ogles un visādas citādas atlaides.

Bet kad sāku cept maizi, atceros, ka es kādu mēnesi mocījos, lai daudz maz tā sanāktu! ...baroju zivis ar tiem eksperimentu pārpalikumiem, kaimiņu govis (smejas).

 

S.J.: Vai sanāca lūgt kādam padomu? Vai viens pats tajā “ielauzāties”?

A.Z. : Jo īpaši grūti ir uzcept ļoti labu rupjmaizi. Kad vēl biju Latgalē, Preiļos... esmu mācījies un saticis arī cilvēkus, kuri kaut ko pamācīja par to... pirms vēl sāku cept pats. Braucu arī nedaudz pie tantes – viņa man daudz apstāstīja. Esmu bijis konsultēties Rūjienas pusē. No katras puses kādu niansi var paņemt... un tad tik pašam jāeksperimentē, kamēr ir rezultāts kādu vēlies, un tas jau atnāk!

S.J.: Vai ir domāts paplašināt ražošanas apjomus arī turpmāk?

A.Z.: Es nevaru pat pateikt kā būs rīt! Kā Dievs liks, tā viss sakārtosies. Un es tajā vienkārši klausos...



                       

 

Stefānija Jančevska

Foto: Stefānija Jančevska, kā arī no Andra Zepa privātā arhīva



© 2013 Pārgaujas novada pašvaldība.
Izstrādāts: 101.lv